چرا انتشار مقالات در مجلات خارجی نباید ملاک ارتقای رتبه اساتید باشد؟
چرا انتشار مقالات در مجلات خارجی نباید ملاک ارتقای رتبه اساتید باشد؟
طی سالهای گذشته مقالات علمی بسیاری در مجلات منتشر شده و ملاک ارتقای رتبه هم قرار گرفته، اما خیلی از آنها ناظر به حل مشکلات جامعه نبوده است.
گروه سیاسی خبرگزاری فارس: مسئله پیشرفت علمی کشور بارها از سوی رهبر انقلاب مورد اشاره قرار گرفته است و نکته مهم در اینجا این است که رشد علمی و فناوری کشور با چه شاخصهایی اندازهگیری و محاسبه میشود.
انتشار مقالات علمی که گرهگشایی از مشکلات جامعه ندارند
تاکنون مهمترین شاخصی که برای بیان رشد علمی و بعضاً رشد فناوری کشور به آن استناد میشده، تعداد مقالات علمی منتشر شده در مجلات علمی و پژوهشی بوده است که بخش عمده ای از این مقالات هم گویا ربطی به نیازهای کشور و حل مشکلات جامعه را نداشته است.
همین موضوع هم موجب شده که رهبر انقلاب سال ۹۱ در دیدار نخبگان این مسئله را متذکر شده و در این باره میفرمایند: «تلاش خودتان را معطوف به نیازهای کشور کنید … الان به ما گزارش میدهند که هفتاد درصد مقالههای علمی ما ناظر به نیازهای کشور نیست. نمیدانم چقدر این آمار دقیق است، اما به من اینجور گزارش میشود. این همه شما زحمت بکشید، مقاله علمی تهیه کنید، از این مقالات علمی سی درصد ناظر به نیازهای کشور باشد، هفتاد درصد نه! خب، انسان احساس خسارت میکند. باید صددرصد کار علمی، تلاش علمی، تهیهی مقالهی علمی ناظر باشد به نیازهای شما. شما با I.S.I هم بر این اساس همکاری کنید. آنجائی که مقاله مورد قبول I.S.I چیزی است که شما میتوانید در کشور از آن استفاده کنید، آن را دنبال کنید. ما معیار اساسی در دست داریم؛ معیار ما این است که کشور ما صدها خلل و مشکل و خلأ دارد، میخواهیم اینها را پر کنیم.»
هشدار مجدد رهبر انقلاب درباره ملاک قرار دادن مقالات برای ارتقاء رتبه اساتید
علیرغم این هشدار رهبر انقلاب در این زمینه اما گویا طی حدود ۱۰ سال گذشته آنچنان تغییری در شیوه تدوین و انتشار مقالات رخ نداده است و شاید برای همین هم موضوع است که حضرت آیتالله خامنهای در دیدار اخیر نخبگان علمی کشور بار دیگر تاکید کردند که « ارائه مقالات علمی به پایگاهها و مجلات خارجی نباید ملاک ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاهها قرار گیرد.»
مقالاتی ارزشمند است که گرهگشا باشد
سیدکریم حسینی نماینده مردم اهواز در مجلس در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، درباره بیانات مقام معظم رهبری در این باره میگوید: تأکید رهبر معظم انقلاب بر عبور اساتید و نخبگان از انتشار مقالات و فعالیتهای نظری به حوزه کارهای عملی در راستای حمایتهای ایشان از این قشر است و اینکه این مقالات به سمت حل مشکلات جامعه بروند.
نماینده مردم اهواز در مجلس اضافه میکند: امروز اساتید و نخبگان ما باید در کنار کارهای تحقیقاتی، پژوهشی، انتشار مقالات و امثال این موارد عملیاتیسازی این مقالات و تحقیقات را نیز در دستور کار خود قرار دهند.
حسینی خاطرنشان میکند: اساتید نخبگان ما امروز باید حل مشکلات جامعه را در اولویت کار خود قرار دهند و نظریات، مقالات و فعالیتهای آنها در این راستا باشد.
وی ادامه میدهد: طبیعتاً مقاله و تحقیق ارزشمند است که گرهای از مشکلات جامعه باز کند و پژوهشگران و نخبگان ما نیز باید در این مسیر حرکت کنند.
نماینده مردم اهواز در مجلس با بیان اینکه مقالاتی که از مشکلات جامعه گره گشایی نکنند، فایده ای برای مردم و جامعه ندارند، اظهار داشت: به طور کل عبور از فعالیتهای نظری به حوزه عملیاتیسازی برنامهها و با اولویت ارائه برنامه و اجراییسازی آن در موضوع رفع مشکلات مردم باید در دستور کار نخبگان ما قرار گیرد.
یکی از انتظارات بجا از نخبگان و اساتید دانشگاه این است که رویکرد حلالمسائلی نسبت جامعه و کشور داشته باشند و از علم خود برای حل مشکلات جامعه استفاده کنند. بسیاری کارشناسان معتقدند اگر هر مقاله بتواند گرهی از جامعه باز کند بسیاری از مسائل کشور با کمک همین مقالات حل خواهد شد.
پایان پیام/