سود مرکب چیست و در بورس چه اهمیتی دارد؟
سود مرکب چیست؟
سود مرکب همانطور که از اسمش پیداست، سود ترکیبی یا مضاعفشده است. اما سود ترکیبی یعنی چه و چه تفاوتی با سود عادی دارد؟ خیلی سادهاش میشود اینکه سود معمولی فقط به اصل سرمایه تعلق میگیرد، ولی سود مرکب علاوه بر اصل سرمایه، به سودهای حاصل از اصل سرمایه هم تعلق میگیرد.
مثلا فرض کنید حساب سپرده کوتاهمدتی نزد بانک باز کردهاید که نرخ سود سالانه آن ۲۴ درصد است. بنابراین اگر یک میلیون تومان در این حساب گذاشته باشید، مجموع سودی که در انتهای سال به دست خواهید آورد برابر با ۲۴۰ هزار تومان خواهد بود.
حالا بیایید فرض کنیم بانک شما سودتان را به صورت ماهانه پرداخت میکند؛ یعنی اینکه هر ماه یکدوازدهم از سود سالانه را به حسابتان میریزد که مبلغ آن برابر با ۲۰ هزار تومان است. اکنون شما به جای اینکه این سود ماهانه را خرج کنید، دوباره آن را به اصل سپرده (همان مبلغ یک میلیون تومان) اضافه میکنید (فرضمان این است که بانک اجازه چنین کاری را میدهد). در این صورت، در پایان ماه اول اصل سپردهتان به یک میلیون و بیست هزار تومان افزایش خواهد یافت و از این زمان به بعد، سود ۲۴ درصدی سالانه به جای اینکه برای مبلغ یک میلیون تومان محاسبه شود، برای مبلغ جدید محاسبه خواهد شد. واضح است که اگر این کار را برای همه دوازده ماه سال تکرار کنید، سودی که به دست میآورید بیشتر از ۲۴۰ هزار تومان خواهد بود، زیرا علاوه بر اصل سرمایه، سود اضافهتری هم شامل مبالغی شده است که به عنوان سود و به صورت ماهانه دریافت کردهاید. منظور از سود مرکب هم همین است. اما سود مرکب را چگونه باید محاسبه کرد و سود مرکبی که در مثال ما در انتهای سال حاصل میشود چقدر خواهد بود؟
فرمول محاسبه سود مرکب
محاسبه سود مرکب محاسبات پیچیدهای ندارد و با ریاضیات ابتدایی هم میشود فرمول آن را نوشت. در هر صورت اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، فرمول محاسبه مبلغ نهایی در انتهای هر سال با احتساب سود مرکب چنین چیزی است:
در این فرمول A برابر است با مبلغ کلی که در انتهای دوره خواهید داشت، P همان سرمایه اولیه است، r نرخ بهره که باید به صورت اعشاری وارد فرمول شود، n تعداد دفعاتی است که طی دوره یک ساله سود پرداخت میشود و t تعداد سالهایی است که از ابتدای سرمایهگذاری میگذرد.
در مثالی که بالاتر آوردیم، مبلغ اولیه یا همان P برابر با یک میلیون تومان است. نرخ سود یا r برابر با ۲۴ درصد است که باید آن را به صورت اعشاری یعنی ۲۴/۰ (بیستوچهار صدم) بنویسیم. از آنجا که بخشی از سود را به صورت ماهانه دریافت میکنیم، پس مقدار n هم برابر با ۱۲ خواهد بود. علاوه بر اینها، میخواستیم ببینیم در انتهای سال چه مقدار پول خواهیم داشت. پس طبق فرمول بالا داریم:
به این ترتیب مقدار سودی که از این طریق به دست آوردهایم ۲۶۸ هزار تومان است که ۲۸ هزار تومان بیشتر از آن ۲۴۰ هزار تومانی است که در حالت عادی نصیبمان شده بود.
آشنایی با بهره مرکب و نحوه محاسبه آن
سود مرکب چه تفاوتی با سود معمولی دارد؟
همانطور که دیدیم، سودی که حاصل از اصل مبلغ به علاوه سودهای قبلی باشد، بیشتر از سودی است که صرفا از اصل مبلغ حاصل شده باشد. بنابراین یکی از مهمترین راههای افزایش مقدار سود این است که از تکنیکهایی استفاده کنیم تا بتوانیم سودمان را مرکب کنیم.
در حالت عادی ممکن است بانکها اجازه ندهند بعد از افتتاح حساب سپرده بلندمدت مبلغ اولیه حساب را افزایش بدهید. در این حالت ممکن است فکر کنید که بهتر است هر ماه با سود ماه قبلی یک حساب سپرده جدید باز کنید! لازم به توضیح نیست که چنین کاری چه دردسرهایی میتواند داشته باشد.
در حال حاضر بیشتر صندوقهای درآمد ثابت که معمولا سود سالانهشان یکی دو درصد بیشتر از سود بانکی است، این امکان را فراهم کردهاند که مشتریانشان بتوانند با سودی که به صورت ماهانه پرداخت میشود، از صندوق واحدهای جدید بخرند و به این ترتیب اصل سرمایهشان را افزایش بدهند. صندوقها حتی این امکان را فراهم کردهاند که فرایند خرید واحدهای جدید با مبلغ پرداختی ماهانه به صورت خودکار انجام شود.
حالا بیایید ببینیم چگونه میتوانیم با استفاده از مرکب کردن سود، سرمایه نهاییمان در انتهای سال را به حداکثر برسانیم. شاید فکر کنید سادهترین راه این باشد که تعداد دفعات پرداخت سود بیشتر شود تا بتوانیم در طول سال دفعات بیشتری سودمان را مرکب کنیم؛ مثلا به جای اینکه بانک هر ماه سود را پرداخت کند و ما این مبلغ را روی مبلغ اولیه بگذاریم، شاید بهتر باشد جایی را پیدا کنیم که هر هفته سود بدهد و ما این سود هفتگی را به مبلغ اولیه اضافه کنیم. نکته جالب این است که افزایش دفعات پرداخت سود در طول سال، فایده چندانی ندارد و حتی اگر تعداد دفعات پرداخت سود به سمت بینهایت برود، مقدار سود مرکبی که در انتهای سال برایمان میماند تفاوت چندانی نخواهد داشت (در مثال ما این سقف چیزی در حدود ۲۷۲ هزار تومان خواهد بود. یعنی حتی اگر بانک ما سود روزانه پرداخت کند و ما بتوانیم این سودهای روزانه را به مبلغ اولیه اضافه کنیم، مقدار سود مرکبمان در انتهای سال کمتر از ۲۷۲ هزار تومان خواهد بود).
اما چیزی که میتواند سود مرکب سالانه را بهشدت افزایش بدهد، مقدار r یا همان نرخ سود است. مثلا اگر در مثال ما نرخ سود یک درصد افزایش پیدا کند و از ۲۴ درصد به ۲۵ درصد برسد، مقدار سود مرکبمان در پایان سال ۲۸۰ هزار تومان خواهد بود. اگر در این مثال نرخ سود سالانه به ۵۰ درصد برسد، مبلغ سود مرکب به حدود ۶۳۲ هزار تومان خواهد رسید! و اگر نرخ سود ۷۲ درص باشد، مبلغ اولیهمان در انتهای سال بیش از دو برابر خواهد شد! و اگر راهی پیدا کنیم که بتوانیم سود سالانه ۱۰۰ درصد بگیریم، مبلغ اولیهمان به بیش از دو میلیون و ششصد هزار تومان خواهد رسید.
(در این لینک میتوانید مقدار n (دفعات پرداخت سود در طول سال) و r (نرخ سود) را تغییر بدهید و ببینید تغییرات هر کدام چه تاثیری روی مبلغ نهایی میگذارد: https://www.desmos.com/calculator/x1f8km4drm)
اگر به دنبال جایی باشیم که بیشتر از سپردههای بانکی و صندوقهای درآمد ثابت سود داشته باشد باید برویم سراغ بورس؛ جایی که ریسک بیشتری وجود دارد و البته پاداش بهتری هم در انتظارمان خواهد بود. اما آیا در بورس هم سود مرکب وجود دارد؟ و اگر بله، چگونه میتوانیم در بورس از سود مرکب استفاده کنیم؟
سود در بورس
مرکبسازی سود در بورس هم ساده است و هم دشوار. ساده است از این لحاظ که کافی است هر بار سهامی را با سود فروختیم و اصطلاحا شناسایی سود کردیم، یا هر بار که سود مجمع دریافت کردیم، با سودهای جدیدمان دوباره سهام شرکتهای پرپتانسیل را بخریم و از این طریق در واقع به مبلغ سرمایهگذاریمان اضافه کنیم. دشواری این کار هم این است که چون سود بورس تضمینشده نیست و مانند سپردههای بانکی و صندوقهای درآمد ثابت پرداخت سود تضمینشده و دورهای ندارد، نمیشود هر ماه یک مقدار مشخص به سرمایه اولیه اضافه کرد.
گذشته از این، گاهی نگهداری سهم در بلندمدت (در واقع هیچ کاری نکردن) میتواند مانند مرکبسازی سود عمل کند. مثال سادهاش این است که فرض کنید سهام شرکتی را به مبلغ هر برگ ۱۰۰ تومان خریدهایم. سهام این شرکت در ماه اول بیست درصد رشد میکند و به ۱۲۰ تومان میرسد. حالا اگر سهام این شرکت ۲۰ درصد رشد کند و به ۱۴۴ تومان برسد، مقدار سود نهایی ما بیشتر از ۴۰ درصد خواهد بود. در واقع مقدار سود ما برابر با ۴۴ درصد مبلغ اولیهمان خواهد شد (هر برگ سهام را ۱۰۰ تومان خریدهایم و اکنون قیمت هر برگ ۱۴۴ تومان است).
نکته: در بازارهای صعودی و در شرایطی که قیمت سهاممان رو به افزایش است، نگهداری سهام میتواند خودبهخود اثر سود مرکب را ایجاد کند. در بازارهای نوسانی و خنثی هم اگر نوسانگیر خوبی باشیم میتوانیم با سود حاصل از نوسانگیری دوباره سهام بخریم و از این راه اثر سود مرکب را برای سرمایه اولیهمان ایجاد کنیم.
محاسبه سود مرکب بورس در اکسل
قابلیتها و امکانات محاسباتی نرمافزار اکسل به ما اجازه میدهد برای سناریوها و حالتهای مختلف سود مرکب را محاسبه کنیم. مثلا این سناریو را در نظر بگیرید؛ فرض کنید میخواهید از همین امروز یک فرایند سرمایهگذاری بلندمدت را آغاز کنید و سود حاصل از این پسانداز یا سرمایهگذاری را هم دوباره سرمایهگذاری کنید. تصمیمتان این است که در آغاز کار ماهانه ۱۰۰ هزار تومان پسانداز کنید و بعد از یک سال، پسانداز ماهانهتان را ده درصد افزایش بدهید و به ۱۱۰ هزار تومان برسانید. فرض کنید مبلغ پساندازتان را در حسابی میگذارید که سود سالانه ۱۵ درصد دارد و یکدوازدهم این مبلغ را بهصورت ماهانه پرداخت میکند. تصمیمتان این است که سودهایی را که هر ماه دریافت میکنید، دوباره در این حساب بگذارید. فایل اکسل زیر این سناریو را شبیهسازی میکند:
محاسبه سود مرکب در اکسل
متغیرهای این فایل اکسل را میتوانید خودتان هم وارد کنید. مثلا میتوانید به جای ۱۰۰ هزار تومان در هر ماه از ۵۰ هزار تومان (یا هر مبلغ دیگری) شروع کنید. برای انجام محاسبات، کافی است در این فایل اکسل عدد ۱۰۰ در ستون «مبلغ ماهانه پسانداز» را به ۵۰ (یا هر عدد دیگری) تغییر بدهید تا بقیه محاسبات بهصورت خودکار انجام شود. همچنین میتوانید درصد سود سرمایهگذاری و درصد افزایش مبلغ پسانداز ماهانه در هر سال را به دلخواه تغییر بدهید.
جمعبندی
مرکبسازی سود یکی از امکاناتی است که میتواند در بلندمدت سودمان از یک سرمایهگذاری معمولی را به یک سود قابل توجه تبدیل کند. مرکبسازی سود اگر با افزایش نرخ سود سالانه همراه شود میتواند مبلغ سرمایهگذاری اولیهمان را به راحتی ظرف یک سال دو برابر کند. گرچه فرمول اساسی مربوط به محاسبه نرخ سود مرکب را با هم مرور کردیم، اما نکته اساسی این است که برای مرکبسازی سود، باید سودهایی که از هر نوع سرمایهگذاری (از سپرده کوتاهمدت و بلندمدت گرفته تا خرید واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاری مستقیم در بورس) حاصل میشوند، دوباره به چرخه سرمایهگذاری وارد شود و به مبلغ اولیهمان اضافه شود. اگر چنین فرایندی بهصورت مستمر ادامه پیدا کند، نتیجه شگفتانگیز خواهد بود.
The post سود مرکب چیست و در بورس چه اهمیتی دارد؟ appeared first on رده Rade.